poniedziałek, 30 września 2013

MUFFINKI marchewkowe



4 średnie marchewki = 2 szkl. startej marchewki
1 i 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szkl. oleju
2 jajka
1/2 szkl. cukru
zapach waniliowy

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki zmieszać i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do papilotek. Piec 25min. w 180st.C.

Smacznego!






sobota, 28 września 2013

PAN


  • podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek
  • cebula
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka vegety luba innej przyprawy
  • sól i pieprz do smaku

Z białek ubijajmy pianę dodajemy do niej żółtka mąkę i przyprawy. Pierś, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy jak placki na wolnym ogniu.

Smacznego!


piątek, 27 września 2013

Sałatka z ryżem i jajkiem




  • 5 jajek
  • 2 torebki ryżu
  • 5 - 6 ogórków kiszonych
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek majonezu
  • ketchup 


PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy ryż  i odcedzamy, chwilę studzimy. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy ogórki kiszone w niewielką kostkę. Cebulę także kroimy w kostkę. Jajka także w kostkę. Warstwowo układamy składniki. Torebkę ugotowanego ryżu kładziemy najpierw, potem  warstwa ogórków kiszonych i cebula. Smarujemy wierzch majonezem. Polewamy ketchupem w spiralkę. Wykładamy drugi woreczek ryżu. Smarujemy majonezem. Układamy warstwę jajek. Na koniec polewamy wszystko ketchupem w spiralkę. 

(ketchup można dodawać raz ostry raz łagodny)

SMACZNEGO ! 











środa, 25 września 2013

Zapiekanka z dynią makaronową


  • pierś z kurczaka
  • dynia makaronowa
  • kulka mozzarelli
  • czerwona cebula
  • 3 pomidory
  • przyprawa do kurczaka
  • bazylia świeża
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • pieprz, sól
  
Pierś z kurczaka mielmy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Dynię makaronową obieramy ze skóry i gotujemy w posolonej wodzie ok.15min. Odcedzamy. Cebulę kroimy na drobną kostkę. Podsmażamy na patelni do zarumienienia. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dusimy ok.10min. Następnie dodajemy mięso. Po upływie chwili dodajemy pieprz, bazylię, jogurt grecki i pokrojoną na małe kawałki mozzarellę. Dynie makaronową przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na dynie przekładamy zawartość patelni. Pieczemy z piekarniku przez 25min. w 180st.C.

 Smacznego!




poniedziałek, 23 września 2013

Surówka z kapusty, marchewki i jabłka




3 średnie marchewki
2 jabłka
1/3 kapusty pekińskiej
sos włoski

Marchew i jabłka obrać. Zetrzeć na tarce. Kapustę pokroić. Wszystko wymieszać. Zalać sosem włoskim i jeszcze raz wymieszać.

Smacznego!

niedziela, 22 września 2013

Ciasto ciemny-jasny biszkopt z kremem



Składniki na jasny biszkopt:
  • 4 jajek
  • 4 łyżek cukru
  • 4 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciemny biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Do biszkoptu ciemnego dodatkowo kakao. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C. Jasny biszkopt piec przez ok 15- 20 min natomiast ciemny przez ok 20-25 min.

Krem:

  • 500 g masła (najlepiej śmietankowego)
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • łyżka kakao

Dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy
  • trochę wina ( lub jakiegoś innego alkoholu)
  • woda 

Przygotowanie:


Żółtka ubić  z cukrem i masłem. Gdy krem będzie już puszysty podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 do 1/3. Do mniejszej ilości masy dodać kakao. 

Ciemny biszkopt przekroić na pół. Biszkopty nasączyć alkoholem rozcieńczonym wodą. Układć warstwowo:
  1. biszkopt ciemny
  2. dżem porzeczkowy
  3. jasna masa
  4. biszkopt jasny
  5. dżem porzeczkowy
  6. masa ciemna
  7. biszkopt ciemny
  8. dżem porzeczkowy
  9. masa jasna
 Tak przygotowane ciasto na koniec można posypać startą gorzką czekoladą. 

Smacznego!


czwartek, 19 września 2013

Nalewka z aronii


1,5 kg aronii
1,5 l wody
1,5 kg cukru
4 dag kwasku cytrynowego
400 sztuk liści z wiśni
1 l spirytusu

Wodę, aronię oraz liście wiśni gotować na małym ogniu przez 10 min. Pozostawić na noc. Następnie przecedzić. Dodać cukier, kwasek cytrynowy i gotować na małym ogniu. Pozostawić do wystygnięcia. Dodać spirytus. Lekko wymieszać i przelać do butelek. Tak przygotowaną nalewkę można pić już po kilku godzinach.

Smacznego!


wtorek, 17 września 2013

pesto z pietruszki


  • 1 szkl. posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • garść nasion słonecznika
  • sól, pieprz

 Wszystkie składniki miksujemy.                                      

 Smacznego! 



piątek, 13 września 2013

Ciasto winogronowe


Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  5 białek
  • 0,5 szkl. cukru
  • opakowanie migdałów

Jajka ubić z cukrem. Do dokładnie ubitej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 180s. na ok 20- 30 min. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po trochu cukru cały czas ubijając. Ok 7 min. przed wyjęciem biszkoptu wyłożyć ubita pianę i posypać migdałami i piec do zarumienienia przez ok 7 min. Wystawić do wystygnięcia.

Galaretka winogronowa:
  • 1 kg winogrona
  • 4 galaretki

Galaretki rozrobić w ok 1.5 l wrzątku i zostawić do wystygnięcia.

Masa:
  • 3 śmietany 36 %
  • 3 serki homogenizowane
  • cukier puder

Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka cały czas ubijając.

Wystygnięty biszkopt przekroić na pół. Dolną warstwę nasączyć winem rozrobionym z wodą. Wyłożyć winogrona i zalać tężejącą już galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wyłożyć na to masę z bitej śmietany i przykryć biszkoptem z migdałami.

Smacznego!


czwartek, 12 września 2013

Sałatka jarzynowa



  • 2 - 3 duże marchewki
  • 2 - 3 pietruszki
  • 4- 5 jajek
  • 4 jabłka 
  • 4 - 5 dużych ogórków kiszonych
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz


Marchew i pietruszkę ugotować i pokroić w kostkę. Jajka także ugotować i pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ogórki kiszone. Jabłka obrać  i również pokroić w kostkę. Wszystko razem doprawić, dodać majonez i wymieszać. 


SMACZNEGO !!!










środa, 11 września 2013

wakacyjny MIX


Ze względu na Wasze zainteresowanie naszym blogiem postanowiłyśmy trochę go urozmaicić o posty z miksami  ze zdjęciami z jedzonkiem z ostatniego miesiąca. Mamy nadzieje, że spodoba Wam się ten pomysł. Na początek mix wakacyjny.
Enjoy!