czwartek, 27 lutego 2014

Pieczone donaty




Składniki (na 30 sztuk):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 0,7 szklanki cukru
  • 0,8 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 kopiaste łyżki masła

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć. Posypać cukrem mąką i wlać trochę mleka. Mieszając podgrzewać, jednak należy uważać, aby nie sparzyć drożdży, gdyż nie będą rosły. Odstawić na chwilę by urosły.
Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczął pracować. Jogurt podgrzać do temperatury pokojowej.Masło roztopić i przestudzić. Do dużej miski wsypać mąki, dodać sól, cukier, wyrośnięty rozczyn, jogurt, jajka i zagnieść wszystkie składniki razem. Gdy składniki się połączą dodać do miski roztopione masło i dalej wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 50 min.€“ Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości około 1,5 cm. Przy użyciu foremki wykrawać w cieście kółka o średnicy 8 cm, a następnie foremką o średnicy 4 cm wykrawać w każdym okręgu dziurkę (jeżeli nie macie foremek możecie użyć np. szklanki i kieliszka). Wycięte oponki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 min. Na blachę można również wyłożyć kółeczka wycięte ze środka oponki, ja jednak większość zagniotłam ponownie, rozwałkowałam i wycięłam kolejne oponki.

Wyrośnięte oponki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 9-10 min. (do zarumienienia). Wystudzone oponki dekorować lukrem lub czekoladą.


Smacznego ! ! !


środa, 26 lutego 2014

Karkówka w sosie keczupowo-majonezowym z pieczarkami




  • 1 kg karkówki
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag sera żółtego
  • 3 cebule
  • majonez
  • ketchup
  • sól, pieprz


Karkówkę pokroić w plastry i rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Ser żółty zetrzeć. Pieczarki pokroić w paski. Cebule pokroić w piórka. Formę wysmarować mała ilością masła. Układać po kolei: karkówka, cebula, pieczarki, ketchup żółty ser, majonez. Piec przez ok. 1godz. w 220 st.C.


Smacznego!





niedziela, 16 lutego 2014

Sernik





Składniki na ciasto:
  • 4,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 7 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Z podanych składników wyrobić ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (również boki), pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki na 15 minut.


Składniki na masę serową:
  • 250 g masła
  • 300 g cukru
  • 1 kg serka homogenizowanego
  • 6 jaj
  • 2 budynie w proszku (śmietankowe lub waniliowe)
  • starta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy


Przygotowanie

Masa serowa: 

Składniki na masę serową: najpierw utrzeć masło z cukrem, dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę. Wylać na ciasto.

Na wylaną masę serową zetrzeć na grubej tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec 60 minut w temperaturze 190°C góra/dół lub 175°C w piecu z obiegiem powietrza. Pieca wcześniej nie nagrzewać!


Smacznego! 

czwartek, 13 lutego 2014

Pierś z kurczaka nadziana warzywami w beszamelu







Składniki na porcję dla 4 osób:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • brokuł (ćwiartka)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Przygotowanie:


Posypać przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki. Brokuły ugotować. Marchewkę i pietruszkę również ugotować. Ugotowane warzywa zmielić maszynką. Doprawić solą i pieprzem. Piersi naciąć tak by powstały kieszonki. Kieszonki w środku posmarować majonezem i nadziać farszem warzywnym.


Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła 
  • 1,5 szklanki mleka
  • żółty ser

Przygotowanie:


Na małym ogniu rozpuścić masło. Dodawać powoli mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki wlewać powoli mleko, ciągle mieszając doprowadzić sos do zgęstnienia. Gotowy sos wlać do mięsa i wymieszać. W razie konieczności doprawić do smaku. Dodac żółty ser.



Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć  nafaszerowane piersi. Zalać je sosem beszamelowym. Piec w piekarniku przez ok 1godz.  w temperaturze 200st.C.


Smacznego!

wtorek, 11 lutego 2014

Spaghetti z tuńczykiem



Porcja dla 2 osób:
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • puszka pomidorów w całości (mogą też być w kawałkach)
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • pół paczki makaronu pełnoziarnistego spaghetti 
  • 20 dag żółtego sera
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Czosnek i cebulę obieramy i kroimy na drobniutka kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do czosnku i cebulki dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, odcedzonego z sosu. Podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu przez 15-20min. do odparowania wody. Co pewien czas mieszamy zawartość patelni. Ser ścieramy na tarce. Po przełożeniu makaronu i sosu z tuńczykiem na talerz posypujemy serem.


SMACZNEGO !