poniedziałek, 31 marca 2014

Zapiekanka makaronowa



Składniki:
  • 1 paczka makaronu świderki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 papryka
  • 40 dag szynki
  • żółty ser

Sos:
  • 1 jogurt naturalny
  • 2 łyżki ketchupu
  • Sos do sałatek (np. włoski)

Wszystko dokładnie wymieszać.


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować. Pieczarki pokroić i przesmażyć. Paprykę oraz szynkę pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno: makaron, szynkę, pieczarki, paprykę i makaron. Polać sosem. Wstawić do piekarnika na ok. pół godziny. Pod koniec posypać żółtym serem. 
Zapiekać aż się rozpuści.


Smacznego!










piątek, 28 marca 2014

Wiosenna sałatka z tuńczyka




Porcja na 4 osoby:
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasolki
  • 4-5 dużych liści sałaty lodowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (może być jogurt grecki)
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy. Dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę, porwane liście sałaty lodowej. 2 łyżki jogurtu naturalnego łączymy z 2 łyżkami majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy.


Smacznego ! ! !



wtorek, 25 marca 2014

Paszteciki



Ciasto:

1 paczuszka drożdży
1 kg mąki
3 łyżeczki cukru
1 i 1/4 szkl. mleka
2 margaryny
5 jaja
sól


Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, wymieszać. 
Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.


Farsz:

600 g pieczarek
2-3 cebule
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany
1 żółtko


Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie razem z papryką zemleć przez maszynkę. Zmielone wrzucić do garnka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z ok. 1/2 szkl. zimnej wody. Dodać do farszu. Zagotować. Dodać śmietanę, żółtko oraz przyprawy i ewentualnie trochę startego żółtego sera. Wszystko dokładnie wymieszać.


Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować. Pokroić na pasy. Na środku pasa nałożyć farsz. Zakładać ciasto z jednej strony na drugą, mocno zlepiając brzegi. Pokroić na małe kawałki. Ułożyć na blaszce, posmarować ubitym białkiem. Piec, aż się zarumienią w temp. 180 stopni.


Smacznego!





  

piątek, 21 marca 2014

Placki jogurtowe z bananem



Składniki:

1 duży jogurt naturalny
1 jajko
2 łyżki oleju
4 łyżki cukru
1 szkl. mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 banany

Sposób przygotowania:

Jogurt, jajko, olej i cukier zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksować do otrzymania jednolitej masy Banany pokroić na kawałki. Dodać do masy i wymieszać łyżką. 
Placki smażymy na złoty kolor. Gotowe można podawać ze śmietaną i cukrem.

Smacznego!









piątek, 14 marca 2014

Duszona marchewka


 
Marchewkę obrać, ugotować i pokroić w kostkę. Kostkę wrzucić do wywaru, który został po ugotowaniu marchewki. Zagotować. Łyżkę mąki rozrobić w wodzie i wlać do gotującej się marchewki. Chwilę gotować, cały czas mieszając. Można dodać trochę cukru, wtedy marchewka będzie miała intensywniejszy smak.

Smacznego!

czwartek, 6 marca 2014

Babka cytrynowa




  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 1 szkl. oleju


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wlać do formy wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku ok. 35 min. w 180st.C.

Smacznego!