sobota, 22 listopada 2014

Zapiekanka z baklażanem




Składniki na porcję dla 2 osób:

średni bakłażan
cebula
2 pomidory
kulka mozzarelli
sól, pieprz
oliwa


Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w plastry ok. 0,5cm, solimy i odstawiamy na 30min.W tym czasie bakłażan puści sok i straci swój gorzki smak. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Następnie wrzucamy plasterki bakłażana i podsmażamy lekko z obu stron. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w drobna kostkę. Wrzucamy na patelnię, na której wcześniej podsmażaliśmy bakłażana i dusimy pod przykryciem 15min. Przyprawiamy solą, pieprzem i co pewien czas mieszamy. Mozzarellę kroimy na drobniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą. Składniki układamy warstwowo. Zaczynamy od plastrów bakłażana, potem pomidory i mozzarella. Powtarzamy tą czynność kilka razy. Pieczemy w 180st. przez 20min.


Smacznego!