piątek, 19 lipca 2013

Ciasto jogurtowe z truskawkami

  • 2 małe (do 200g) kubeczki jogurtu naturalnego - jeden kubeczek umyć i używać go do odmierzania następnych składników
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 kubeczek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1 kubeczek oleju
  • cukier puder do posypania wierzchu

Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładka masę. Przełóż do niedużej formy, dodaj na wierzch owoce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 30-35 min. Sprawdź patyczkiem czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności piecz ciasto trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.

Uwaga: ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać tylko wymieszać. Do wymieszania można użyć miksera, ale włączonego na bardzo wolnych obrotach. 

Smacznego!









na zdjęciach ciasto robione z 2 porcji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz