piątek, 13 grudnia 2013

Ciasto kukułka



 SKŁADNIKI:

  • 1 litr mleka 
  • 400 g kukułek 
  • 4 budynie czekoladowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml wiśniówki (nalewki wiśniowej)
  • 2 duże opakowania herbatników maślanych (ok 400g)



          PRZYGOTOWANIE:



Do garnka z grubym dnem przekładamy kukułki i zalewamy je 2 szklankami mleka. Gotujemy na małym ogniu do chwili całkowitego rozpuszczenia się cukierków. 

W reszcie mleka rozpuszczamy budynie i cukier, które wlewamy do mleka z rozpuszczonymi kukułkami. Gotujemy jak zwykły budyń (do zgęstnienia). Ugotowany budyń przekładamy do miski którą szczelnie przykrywamy folią spożywczą, aby na budyniu nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (budyń powinien mieć temperaturę pokojową).

Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy do niego kakao i jeszcze chwilę miksujemy. 

Do masy maślanej dodajemy po 1 łyżce budyniu i miksujemy do chwili połączenia się składników (w masie nie powinno być grudek). Do jednolitej masy budyniowej wlewamy stopniowo wiśniówkę (po dodaniu alkoholu struktura masy się wyrówna i stanie się ona dość plastyczna, ale tak ma być).

Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Masę dzielimy na 3 części - 2 większe i 1 mniejszą. W formie układamy). Najmniejszą ilość masy wykładamy na wierzch ciasta. Na wierzch kruszymy herbatniki (warstwami herbatniki i masę w kolejności jak na zdjęciach).

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz