Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 60g mąki pszennej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
Masa budyniowa:
- 900ml soku Kubuś (= jedna duża, szklana butelka o dowolnym smaku, u mnie: marchewka, jabłko, banan)
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 250g masła
Bita śmietana:
- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 140g herbatników (20 sztuk)
- czekolada mleczna
- kilka łyżek mleka
Sposób przygotowania:
2. Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
3. Na ostudzony i nasączony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
4. Bitą śmietanę ubić. (Można dodać śmietana-fix). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową.
5. Kolejno ułożyć herbatniki.
6.Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Polewę wylać na górę ciasta.
7. Ciasto wstawić do lodówki.
Smacznego ! ! !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz