poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pierogi ze szpinakiem i serem feta




Ciasto na pierogi (ilość wedle uznania):



  • mąka
  • woda
  • jajko
  • szczypta soli

Farsz:


  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • ser feta
  • czosnek
  • łyżka śmietany
  • sos do szpinaku serowo - czosnkowy 

Przygotowanie:

1) Z podanych składników zagnieść ciasto

2) Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Przesmażyć szpinak z czosnkiem. W łyżce śmietany rozrobić sos do szpinaku i wyłożyć na patelnie. Chwile posmażyć. Następnie ostudzony farsz wymieszać z serem feta. Doprawić do smaku wedle uznania. 

3) Stolnicę lekko oprószyć mąką i cieniutko rozwałkować ciasto. Wykrawać szklanką ( ja użyłam od nutelli ) krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. W sporym garnku zagotować wodę i wrzucać partiami pierogi. Gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.
Najlepiej podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz