poniedziałek, 27 stycznia 2014

Farfalle z brokułami i szynką w sosie śmietanowym


Potrzebujemy:

  • 1 brokuł (może być mrożony)
  • mała cebula lub 1/2 dużej
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 12%
  • 1 opakowanie makaronu farfalle (jeżeli nie macie to możemy go zastąpić innym ulubionym makaronem)
  • 150 g szynki (najlepiej wiejska lub babuni)
  • ser do posypania (najlepiej parmezan)
  • pieprz, sól
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

Na początek wstawić w dwóch garnkach wodę na makaron i brokuły. Posolić wodę, wrzucić warzywa i makaron na wrzątek (świeżego brokuła podzielić na różyczki). Makaron ugotować 
al dente, brokuła ok. 5 min.
Pokroić drobno cebulę i czosnek. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, zeszklić po czym dodać czosnek i szynkę pokrojoną w kostkę. Przyprawić solą , pieprzem i bazylią (jeśli suszona natomiast świeżą dodać na końcu przyrządzania sosu). Po chwili zalać śmietaną i zagotować. Brokuły dodać do śmietany i chwilę razem gotować. Następnie dodać makaron oraz małą łyżkę stołową wody z gotowania makaronu. Wymieszać na patelni. Rozłożyć na talerze i posypać serem.

Smacznego ! ! !






2 komentarze:

  1. makarony moją słabością. chociaż jako studentka mało kiedy jem je tak wytrawnie. pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my lubimy czasem coś bardziej ekstrawaganckiego hehe

      Usuń