Składniki:
150 g masła
100 g cukru
150 g mąki
2 łyżki zimnej wody
1 kg kwaśnych jabłek
200 g truskawek
galaretka truskawkowa
Z
masła, mąki, wody i 50 g cukru zagniatamy kruche ciasto.
Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie
umieszczamy połowę rozwałkowanego ciasta. Pieczemy w
piekarniku w
180st.C przez 15 min. Jabłka
obieramy i kroimy w
plasterki. Mieszamy je z pozostałym cukrem i
wykładamy na podpieczony
spód. Wierzch jabłek przykrywamy
rozwałkowaną drugą połową ciasta.
Pieczemy w 180st.C przez
35-40 min. Ciasto studzimy. Następnie na wierzchu układamy
truskawki. Polewamy galaretką przygotowaną
zgodnie z
opisem na opakowaniu. Około 1/4 galaretki polewamy ciasto,
pozostałą zostawiamy do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć,
przekładamy ją na owoce. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do
lodówki na kilka godzin.
Smacznego !
Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńbyło:P!
Usuń