sobota, 7 czerwca 2014

Ciasto z jabłkami i truskawkową nutellą



Składniki:

150 g masła

100 g cukru

150 g mąki

2 łyżki zimnej wody

1 kg kwaśnych jabłek

200 g truskawek

galaretka truskawkowa



Z masła, mąki, wody i 50 g cukru zagniatamy kruche ciasto. 
Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie 
umieszczamy połowę rozwałkowanego ciasta. Pieczemy w 
piekarniku w 180st.C przez 15 min. Jabłka 
obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy je z pozostałym cukrem i 
wykładamy na podpieczony spód. Wierzch jabłek przykrywamy 
rozwałkowaną drugą połową ciasta. Pieczemy w 180st.C przez 
35-40 min. Ciasto studzimy. Następnie na  wierzchu układamy 
truskawki. Polewamy galaretką przygotowaną zgodnie z 
opisem na opakowaniu. Około 1/4 galaretki polewamy ciasto, 
pozostałą zostawiamy do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć, 
przekładamy ją na owoce. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do  
lodówki na kilka godzin. 


Smacznego !

2 komentarze: