piątek, 22 sierpnia 2014

Sernik na zimno



Przepis na blaszkę o wymiarach 21x36


2 opakowania herbatników 
1kg twarogu mielonego w wiaderku
5 jajek
1 szkl. cukru
2 galaretki truskawkowe



Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kruszymy herbatniki. Galaretki przygotowujemy zgodnie z opakowaniem i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Następnie ubijamy na sztywną pianę białka z cukrem. Do twarogu dodajemy żółtka i białka ubite  z cukrem. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki na 15min. Po tym czasie polewamy tężejącymi galaretkami. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki na 30min.


Smacznego!






4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. chyba był, bo chwila i go nie było:))

      Usuń
    2. NIE POLECAM ! przez noc w lodówce nie zastygł . wszystko zrobione według przepisu

      Usuń
  2. witam, chciałam zapytać o żelatynę do tego sernika? chyba powinna być?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń