- dynia makaronowa
- paczka ryżu basmati
- pojedyncza pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- czerwona papryka
- marchew
- pietruszka
- 20 dag sera żółtego
Dynię makaronową kroimy na pół. Środek wydłubujemy. Wstawiamy do piekarnika na 40min. w 200st.C.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka kroimy na bardzo małą kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę. Marchew kroimy w kostkę lub ja pokroiłam na cienkie paski przy użyciu obieraczki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki farszu mieszamy.Część sera zostawiamy do posypania wierzchu. Dynię nadziewamy farszem. Posypujemy serem. Pieczemy 20min. w 200st.C.
Smacznego!
Pozostałość farszu przełożyłam do wysmarowanych olejem foremek i piekłam wraz z dynia 20min. w 200st.C.
1szy raz spotykam się z takim pojęciem jak "dyna makaronowa", jakże ona smakuje?
OdpowiedzUsuńDanie super, na pewno pożywne no i z warzywaaami i kurczaczkiem :D
danie dietetyczne:) a dynia makaronowa sama w sobie nie ma jakiegoś super smaku, jest bardzo delikatna!
UsuńZrobiłam i polecam :) Danie pyszne i baaaardzo syte (u nas każdy dostał tylko ćwiartkę takiej dyni a i tak wszyscy byli najedzeni). Do farszu dodałam też podsmażone pieczarki i trochę surowej cebuli, całość wymieszałam z doprawioną solą i pieprzem śmietaną.
OdpowiedzUsuńNajlepiej przy jedzeniu mieszają się nitki dyniowego "makaronu" z nadzieniem - przy dobrym (nawet przesadzonym) doprawieniu farszu tworzy się przepyszny kontrast..
Danie proste a smaczne, syte i efektowne.
Dzięki za świetny przepis :)
Mieszanie się nitek podczas jedzenia -genialne!
OdpowiedzUsuńWykonałam ją zmieniając tylko przyprawę do kurczaka na inne:) Dziękuję za przepis!:)
PS Wydaje mi się że w przepisie pominęłaś dodanie pietruszki:) Ale i tak ją zamierzałam pominąć