poniedziałek, 28 października 2013

Jesienna patelnia





Porcja dla 2 osób:
  • 4 plasterki karkówki
  • mąka
  • olej do smażenia
  • przyprawa do karkówki
  • brokuł
  • pół cukinii
  • czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • woreczek ryżu basmati
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny 

Mięso marynujemy w przyprawie do karkówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy. Paczkę ryżu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w kostkę lub ja pokroiłam na cienkie paski przy użyciu obieraczki. Karkówkę po usmażeniu studzimy lekko i kroimy na małą kostkę. Następnie wrzucamy na patelnie wraz z warzywami tj. ugotowanym brokułem oraz pokrojonymi w kostkę cukinią, papryką i marchewką. Dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Ryż odcedzamy i wsypujemy na patelnię. Dusimy jeszcze chwilę. Można podawać polane jogurtem naturalnym.

Smacznego ! 




2 komentarze:

  1. Mniam ! Lubie takie warzywa z patelni, ale jeszcze nie próbowałam w połączeniu z karkówką.

    OdpowiedzUsuń