Składniki na porcję dla 4 osób:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- brokuł (ćwiartka)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- majonez
Przygotowanie:
Posypać
przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki. Brokuły ugotować.
Marchewkę i pietruszkę również ugotować. Ugotowane warzywa zmielić maszynką.
Doprawić solą i pieprzem. Piersi naciąć tak by powstały kieszonki. Kieszonki
w środku posmarować majonezem i nadziać farszem warzywnym.
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki mleka
- żółty ser
Przygotowanie:
Na małym ogniu rozpuścić masło. Dodawać powoli mąkę i zrobić zasmażkę. Do
zasmażki wlewać powoli mleko, ciągle mieszając doprowadzić sos do
zgęstnienia. Gotowy sos wlać do mięsa i wymieszać. W razie konieczności
doprawić do smaku. Dodac żółty ser.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć nafaszerowane piersi. Zalać je sosem beszamelowym. Piec w piekarniku przez ok 1godz. w temperaturze 200st.C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz