czwartek, 13 lutego 2014

Pierś z kurczaka nadziana warzywami w beszamelu







Składniki na porcję dla 4 osób:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • brokuł (ćwiartka)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Przygotowanie:


Posypać przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki. Brokuły ugotować. Marchewkę i pietruszkę również ugotować. Ugotowane warzywa zmielić maszynką. Doprawić solą i pieprzem. Piersi naciąć tak by powstały kieszonki. Kieszonki w środku posmarować majonezem i nadziać farszem warzywnym.


Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła 
  • 1,5 szklanki mleka
  • żółty ser

Przygotowanie:


Na małym ogniu rozpuścić masło. Dodawać powoli mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki wlewać powoli mleko, ciągle mieszając doprowadzić sos do zgęstnienia. Gotowy sos wlać do mięsa i wymieszać. W razie konieczności doprawić do smaku. Dodac żółty ser.



Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć  nafaszerowane piersi. Zalać je sosem beszamelowym. Piec w piekarniku przez ok 1godz.  w temperaturze 200st.C.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz