niedziela, 16 lutego 2014

Sernik





Składniki na ciasto:
  • 4,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 7 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Z podanych składników wyrobić ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (również boki), pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki na 15 minut.


Składniki na masę serową:
  • 250 g masła
  • 300 g cukru
  • 1 kg serka homogenizowanego
  • 6 jaj
  • 2 budynie w proszku (śmietankowe lub waniliowe)
  • starta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy


Przygotowanie

Masa serowa: 

Składniki na masę serową: najpierw utrzeć masło z cukrem, dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę. Wylać na ciasto.

Na wylaną masę serową zetrzeć na grubej tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec 60 minut w temperaturze 190°C góra/dół lub 175°C w piecu z obiegiem powietrza. Pieca wcześniej nie nagrzewać!


Smacznego! 

7 komentarzy: