Składniki na ciasto:
- 4,5 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 250 g masła
- 7 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Z podanych składników wyrobić ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (również boki), pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki na 15 minut.
Składniki na masę serową:
- 250 g masła
- 300 g cukru
- 1 kg serka homogenizowanego
- 6 jaj
- 2 budynie w proszku (śmietankowe lub waniliowe)
- starta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy
Przygotowanie
Masa serowa:
Składniki
na masę serową: najpierw utrzeć masło z cukrem, dodać resztę składników
i wymieszać mikserem na gładką masę. Wylać na ciasto.
Na wylaną masę serową zetrzeć na grubej tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec 60 minut w temperaturze 190°C góra/dół lub 175°C w piecu z obiegiem powietrza. Pieca wcześniej nie nagrzewać!
Uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńmy tez:))!
UsuńMój ulubiony, pycha :) akurat siedzi w mojej lodówce, bo piekłam wczoraj :D
OdpowiedzUsuńu nas już wyparował niestety:P
UsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńSiema
OdpowiedzUsuńGowniane te ciasto
OdpowiedzUsuń