czwartek, 27 lutego 2014

Pieczone donaty




Składniki (na 30 sztuk):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 0,7 szklanki cukru
  • 0,8 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 kopiaste łyżki masła

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć. Posypać cukrem mąką i wlać trochę mleka. Mieszając podgrzewać, jednak należy uważać, aby nie sparzyć drożdży, gdyż nie będą rosły. Odstawić na chwilę by urosły.
Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczął pracować. Jogurt podgrzać do temperatury pokojowej.Masło roztopić i przestudzić. Do dużej miski wsypać mąki, dodać sól, cukier, wyrośnięty rozczyn, jogurt, jajka i zagnieść wszystkie składniki razem. Gdy składniki się połączą dodać do miski roztopione masło i dalej wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 50 min.€“ Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości około 1,5 cm. Przy użyciu foremki wykrawać w cieście kółka o średnicy 8 cm, a następnie foremką o średnicy 4 cm wykrawać w każdym okręgu dziurkę (jeżeli nie macie foremek możecie użyć np. szklanki i kieliszka). Wycięte oponki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 min. Na blachę można również wyłożyć kółeczka wycięte ze środka oponki, ja jednak większość zagniotłam ponownie, rozwałkowałam i wycięłam kolejne oponki.

Wyrośnięte oponki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 9-10 min. (do zarumienienia). Wystudzone oponki dekorować lukrem lub czekoladą.


Smacznego ! ! !


1 komentarz: