niedziela, 13 kwietnia 2014

Sernik krówkowy




Składniki:

warstwa z ciasteczek:
  •  18 ciasteczek oreo
  • 60 g rozpuszczonego masła

masa twarogowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • puszka masy krówkowej (ok. 3 łyżek masy odłożyć do dekoracji)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe lub posiekane orzechy - do dekoracji


Wykonanie:

Pokruszone ciasteczka miksujemy razem z masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Wszystkie składniki masy twarogowej miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Tak przygotowana masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Pieczmy przez 1.5h w 120st.C. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Następnie na noc wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ciasto smarujemy pozostawioną masą krówkową i posypujemy płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.


Smaczengo !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz