Składniki:
warstwa z ciasteczek:
- 18 ciasteczek oreo
- 60 g rozpuszczonego masła
masa twarogowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- puszka masy krówkowej (ok. 3 łyżek masy odłożyć do dekoracji)
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe lub posiekane orzechy - do dekoracji
Wykonanie:
Pokruszone ciasteczka miksujemy razem z masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Wszystkie składniki masy twarogowej miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Tak przygotowana masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Pieczmy przez 1.5h w 120st.C. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Następnie na noc wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ciasto smarujemy pozostawioną masą krówkową i posypujemy płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz