niedziela, 3 listopada 2013

Torcik ananasowy




Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 20 min.


Masa:

  • Puszka ananasów
  • 1/3 szkl. wody
  • budyń śmietankowy
  • margaryna
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka



Sok z ananasów ugotować. W 1/3 szklanki wody rozrobić budyń. Wlać do gotującego się soku. Mieszając gotować aż zgęstnieje. Wystudzić. Żółtka ubić z margaryną i cukrem. Następnie dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej cały czas ucierając. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę ananasy.


Beza 

  • 4 białka
  • 1/3 szkl. cukru
  • opakowanie wiórków kokosowych



Białka ubić na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodawać powoli cukier. Następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Blachę o wymiarach takich samych, jak ta, na której był pieczony biszkopt wyłożyć papierem i posmarować olejem. Wyłożyć masę i piec w piekarniku ok 160 st. do zarumienienia. Biszkopt nasączyć. Wyłożyć  masę. Przykryć bezą. 


Smacznego!!!


1 komentarz: