Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 20 min.
Masa:
- Puszka ananasów
- 1/3 szkl. wody
- budyń śmietankowy
- margaryna
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
Sok z ananasów ugotować. W 1/3 szklanki wody rozrobić budyń. Wlać do gotującego się soku. Mieszając gotować aż zgęstnieje. Wystudzić. Żółtka ubić z margaryną i cukrem. Następnie dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej cały czas ucierając. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę ananasy.
Beza
- 4 białka
- 1/3 szkl. cukru
- opakowanie wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodawać powoli cukier. Następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Blachę o wymiarach takich samych, jak ta, na której był pieczony biszkopt wyłożyć papierem i posmarować olejem. Wyłożyć masę i piec w piekarniku ok 160 st. do zarumienienia. Biszkopt nasączyć. Wyłożyć masę. Przykryć bezą.
Prosto i pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń