wtorek, 25 marca 2014

Paszteciki



Ciasto:

1 paczuszka drożdży
1 kg mąki
3 łyżeczki cukru
1 i 1/4 szkl. mleka
2 margaryny
5 jaja
sól


Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, wymieszać. 
Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.


Farsz:

600 g pieczarek
2-3 cebule
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany
1 żółtko


Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie razem z papryką zemleć przez maszynkę. Zmielone wrzucić do garnka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z ok. 1/2 szkl. zimnej wody. Dodać do farszu. Zagotować. Dodać śmietanę, żółtko oraz przyprawy i ewentualnie trochę startego żółtego sera. Wszystko dokładnie wymieszać.


Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować. Pokroić na pasy. Na środku pasa nałożyć farsz. Zakładać ciasto z jednej strony na drugą, mocno zlepiając brzegi. Pokroić na małe kawałki. Ułożyć na blaszce, posmarować ubitym białkiem. Piec, aż się zarumienią w temp. 180 stopni.


Smacznego!





  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz