Ciasto:
1 paczuszka drożdży
1 kg mąki
3 łyżeczki cukru
1 i 1/4 szkl. mleka
2 margaryny
5 jaja
sól
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, wymieszać.
Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Farsz:
600 g pieczarek
2-3 cebule
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany
1 żółtko
Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie razem z papryką zemleć przez maszynkę. Zmielone wrzucić do garnka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z ok. 1/2 szkl. zimnej wody. Dodać do farszu. Zagotować. Dodać śmietanę, żółtko oraz przyprawy i ewentualnie trochę startego żółtego sera. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować. Pokroić na pasy. Na środku pasa nałożyć farsz. Zakładać ciasto z jednej strony na drugą, mocno zlepiając brzegi. Pokroić na małe kawałki. Ułożyć na blaszce, posmarować ubitym białkiem. Piec, aż się zarumienią w temp. 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz