wtorek, 6 maja 2014

Rogaliki drożdżowe



Ciasto:

1 kg mąki
4 jajka
10 dkg drożdży
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1 kostka margaryny

Nadzienie:

 2 budynie 
(w naszym przypadku malinowe) 
rozrobić wg przepisu


Drożdże rozrobić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę, mleko, jaja, cukier wyrobić. Wlać wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę. Wyrabiać aż się wchłonie. Rozwałkować ciasto. Podzielić je na 8 części. Nakładać budyń (może być też marmolada). Zawijać rogaliki. Na wierzch posmarować rozbitym białkiem i posypać cukrem. Piec aż się zarumienią w piekarniku nagrzanym na 190 stopni.

Smacznego!






2 komentarze: