Ciasto:
1 kg mąki
4 jajka
10 dkg drożdży
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1 kostka margaryny
Nadzienie:
2 budynie
(w naszym przypadku malinowe)
rozrobić wg przepisu
Drożdże rozrobić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę, mleko, jaja, cukier wyrobić. Wlać wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę. Wyrabiać aż się wchłonie. Rozwałkować ciasto. Podzielić je na 8 części. Nakładać budyń (może być też marmolada). Zawijać rogaliki. Na wierzch posmarować rozbitym białkiem i posypać cukrem. Piec aż się zarumienią w piekarniku nagrzanym na 190 stopni.
Smacznego!
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńsmakują też całkiem dobrze:P
Usuń