sobota, 13 kwietnia 2013

fit apple pie


SPÓD:
 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
40g rozpuszczonego masła roślinnego
2 łyżki otrąb pszennych/owsianych
1 łyżka miodu
2 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:
5 jabłek
cynamon

KRUSZONKA:
1 szklanka płatów owsianych 
20g masła
1,5 łyżki miodu

Mąkę mieszamy z 2 łyżkami otrąb, proszkiem do pieczenia, rozpuszczonym, ostudzonym masłem, łyżką miodu i roztrzepanymi jajkami. Wszystko mieszamy do uzyskania zwartej masy. Tak przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce (my wykorzystałyśmy taka do tarty 25,5cm). 
Następnie obieramy jabłka i kroimy w plasterki, rozkładamy na ciastko i posypujemy cynamonem. 
Płatki owsiane rozmieszać z rozpuszczonym, ostudzonym masłem i miodem. Mieszamy i równomiernie rozkładamy na jabłkach. Kruszonkę najlepiej położyć po ok.10 - 15min od rozpoczęcia pieczenia, aby się za bardzo nie spiekła.

Pieczemy 40 - 45min w 180st.C.

SMACZNEGO!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz