SPÓD:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
40g rozpuszczonego masła roślinnego
2 łyżki otrąb pszennych/owsianych
1 łyżka miodu
2 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
5 jabłek
cynamon
KRUSZONKA:
1 szklanka płatów owsianych
20g masła
1,5 łyżki miodu
Mąkę mieszamy z 2 łyżkami otrąb, proszkiem do pieczenia, rozpuszczonym, ostudzonym masłem, łyżką miodu i roztrzepanymi jajkami. Wszystko mieszamy do uzyskania zwartej masy. Tak przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce (my wykorzystałyśmy taka do tarty 25,5cm).
Następnie obieramy jabłka i kroimy w plasterki, rozkładamy na ciastko i posypujemy cynamonem.
Płatki owsiane rozmieszać z rozpuszczonym, ostudzonym masłem i miodem. Mieszamy i równomiernie rozkładamy na jabłkach. Kruszonkę najlepiej położyć po ok.10 - 15min od rozpoczęcia pieczenia, aby się za bardzo nie spiekła.
Pieczemy 40 - 45min w 180st.C.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz