wtorek, 30 kwietnia 2013

Potrawka z kaszy gryczanej i kurczaka

                                                     
 
SKŁADNIKI:
  •  woreczek kaszy gryczanej
  •  filet z piersi kurczaka( ilość dowolna)
  •  ogórki kiszone
  •  cebula
  •  przyprawy: zioła prowansalskie, vegeta, papryka ostra, tymianek, przyprawa do kurczaka, pieprz  ziołowy
  •  olej lub oliwa do podsmażenia
SOS: 
  • szklanka śmietany 18 %
  • pół szklanki wody
  • 1/3 kostki drobiowej rosołowej
  • 2 łyżeczki mąki

PRZYGOTOWANIE:

Ugotować kaszę gryczaną w wodzie z odrobiną vegety. W tym czasie podsmażyć pokrojoną cebulkę, a następnie lekko zarumienioną przełożyć do wyższego garnka. Usmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka w przyprawach  i przełożyć do cebuli. Przygotować sos. Wymieszać śmietanę z mąką i wodą. Sos przelać do garnka z kurczakiem i cebulą, dusić wszystko razem do zagotowania. Mieszać od czasu do czasu. Dodać dodatkową ilość  przypraw według uznania a także kostkę rosołową. Zagotowany gulasz polać na wcześniej wyłożoną na talerz kaszę. Dodać do tego ogórka kiszonego. 

SMACZNEGO !!!

                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz