piątek, 13 września 2013

Ciasto winogronowe


Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  5 białek
  • 0,5 szkl. cukru
  • opakowanie migdałów

Jajka ubić z cukrem. Do dokładnie ubitej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 180s. na ok 20- 30 min. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po trochu cukru cały czas ubijając. Ok 7 min. przed wyjęciem biszkoptu wyłożyć ubita pianę i posypać migdałami i piec do zarumienienia przez ok 7 min. Wystawić do wystygnięcia.

Galaretka winogronowa:
  • 1 kg winogrona
  • 4 galaretki

Galaretki rozrobić w ok 1.5 l wrzątku i zostawić do wystygnięcia.

Masa:
  • 3 śmietany 36 %
  • 3 serki homogenizowane
  • cukier puder

Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka cały czas ubijając.

Wystygnięty biszkopt przekroić na pół. Dolną warstwę nasączyć winem rozrobionym z wodą. Wyłożyć winogrona i zalać tężejącą już galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wyłożyć na to masę z bitej śmietany i przykryć biszkoptem z migdałami.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Winogron w tym roku duża obfitość... pewnie się skuszę i pożyczę sobie Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...musi być pyszne. Do tego serek homogenizowany...Przyznam, że nie jadłam jeszcze takiego :)

    OdpowiedzUsuń