Składniki na jasny biszkopt:
- 4 jajek
- 4 łyżek cukru
- 4 łyżek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciemny biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Jajka
ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i proszek do
pieczenia. Do biszkoptu ciemnego dodatkowo kakao. Delikatnie wymieszać
łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C. Jasny biszkopt piec przez ok 15- 20 min
natomiast ciemny przez ok 20-25 min.
Krem:
- 500 g masła (najlepiej śmietankowego)
- 4 żółtka
- 200 g cukru
- łyżka kakao
Dodatkowo:
- dżem porzeczkowy
- trochę wina ( lub jakiegoś innego alkoholu)
- woda
Przygotowanie:
Żółtka
ubić z cukrem i masłem. Gdy krem będzie już puszysty podzielić na 2 części
w proporcjach 2/3 do 1/3. Do mniejszej ilości masy dodać kakao.
Ciemny biszkopt przekroić na pół. Biszkopty nasączyć alkoholem rozcieńczonym wodą. Układć warstwowo:
- biszkopt ciemny
- dżem porzeczkowy
- jasna masa
- biszkopt jasny
- dżem porzeczkowy
- masa ciemna
- biszkopt ciemny
- dżem porzeczkowy
- masa jasna
Tak przygotowane ciasto na koniec można posypać startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Jeeeezu jak to pysznie wygląda : O
OdpowiedzUsuńA człowiek 12 godzin w pracy o kawie . . .
Jaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń