niedziela, 22 września 2013

Ciasto ciemny-jasny biszkopt z kremem



Składniki na jasny biszkopt:
  • 4 jajek
  • 4 łyżek cukru
  • 4 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciemny biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Do biszkoptu ciemnego dodatkowo kakao. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C. Jasny biszkopt piec przez ok 15- 20 min natomiast ciemny przez ok 20-25 min.

Krem:

  • 500 g masła (najlepiej śmietankowego)
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • łyżka kakao

Dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy
  • trochę wina ( lub jakiegoś innego alkoholu)
  • woda 

Przygotowanie:


Żółtka ubić  z cukrem i masłem. Gdy krem będzie już puszysty podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 do 1/3. Do mniejszej ilości masy dodać kakao. 

Ciemny biszkopt przekroić na pół. Biszkopty nasączyć alkoholem rozcieńczonym wodą. Układć warstwowo:
  1. biszkopt ciemny
  2. dżem porzeczkowy
  3. jasna masa
  4. biszkopt jasny
  5. dżem porzeczkowy
  6. masa ciemna
  7. biszkopt ciemny
  8. dżem porzeczkowy
  9. masa jasna
 Tak przygotowane ciasto na koniec można posypać startą gorzką czekoladą. 

Smacznego!


2 komentarze: