- 1,5 kg karkówki
- 1 kg pieczarek
- 5 cebul
- 6-7 ogórków konserwowych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki keczupu
- 1/2 szkl. zalewy z ogórków
- sól, pieprz, majeranek
Mięso pokroić w plastry. Posypać solą, pieprzem i majerankiem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Odparować na suchej patelni. Gdy woda się wysmaży dodać łyżkę masła. Cebulę pokroić w piórka, dusić na oleju. Ogórki pokroić w małą kostkę. Na mięso wyłożyć pieczarki, cebulę i ogórki. Zalać sosem zrobionym z keczupu, koncentratu pomidorowego i zalewy. Piec 1,5 h pod przykryciem.
Smacznego!
A skąd nazwa dania? Żydzi nie jedzą wieprzowiny, to dla nich nieczyste mięso ;)
OdpowiedzUsuńŚwięte słowa
UsuńRobiłam tą karkówkę i o tej samej nazwie. Nazwa taka już była, skąd się wzieła nie wiadomo, ale przepis bardzo dobry, polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa :) Zapisuję do wykonania :)
OdpowiedzUsuń