niedziela, 10 listopada 2013

Karkówka po żydowsku


  • 1,5 kg karkówki
  • 1 kg pieczarek
  • 5 cebul
  • 6-7 ogórków konserwowych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 1/2 szkl. zalewy z ogórków
  • sól, pieprz, majeranek 

Mięso pokroić w plastry. Posypać solą, pieprzem i majerankiem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Odparować na suchej patelni. Gdy woda się wysmaży dodać łyżkę masła. Cebulę pokroić w piórka, dusić na oleju. Ogórki pokroić w małą kostkę. Na mięso wyłożyć pieczarki, cebulę i ogórki. Zalać sosem zrobionym z keczupu, koncentratu pomidorowego i zalewy. Piec 1,5 h pod przykryciem.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. A skąd nazwa dania? Żydzi nie jedzą wieprzowiny, to dla nich nieczyste mięso ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam tą karkówkę i o tej samej nazwie. Nazwa taka już była, skąd się wzieła nie wiadomo, ale przepis bardzo dobry, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa :) Zapisuję do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń