- 3 laski białej kiełbasy
- włoszczyzna
- kilka ziemniaków
- 0,5 l zakwasu (można kupić)
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- jajka ugotowane na twardo
- pieczywo
Przygotowanie :
Na kiełbasie i włoszczyźnie ugotować wywar. Gdy zacznie wrzeć dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Następnie przecedzamy. Dodajemy ziemniaki. Jeśli ktoś lubi można dodać majeranek. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Warzywa wyjęte z wywaru (marchewka, seler, pietruszka) kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w skośne plastry. Do wywaru dodajemy zakwas i ugotowane warzywa. Gotujemy przez chwilę. Następnie zaprawiamy: 2 łyżki mąki rozrabiamy z odrobiną wody. Następnie dodajemy trochę śmietany. Do zaprawy dodajemy po trochu gorącej zupy i mieszamy. W ten sposób zupa się nie zważy po wlaniu zaprawy. Gdy zaprawa będzie już gorąca wlewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym jajkiem i pieczywem. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego ! ! !
Bardzo lubię żurek - Twój wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)) był pyszny:P
Usuń