czwartek, 21 listopada 2013

Żurek


 

Składniki :

  • 3 laski białej kiełbasy
  • włoszczyzna 
  • kilka ziemniaków 
  • 0,5 l zakwasu (można kupić) 
  • 2 liście laurowe 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego 
  • sól 
  • pieprz 
  • jajka ugotowane na twardo
  • pieczywo

Przygotowanie :

Na kiełbasie i włoszczyźnie ugotować wywar. Gdy zacznie wrzeć dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Następnie przecedzamy. Dodajemy ziemniaki. Jeśli ktoś lubi można dodać majeranek. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Warzywa wyjęte z wywaru (marchewka, seler, pietruszka) kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w skośne plastry. Do wywaru dodajemy zakwas i ugotowane warzywa. Gotujemy przez chwilę. Następnie zaprawiamy: 2 łyżki mąki rozrabiamy z odrobiną wody. Następnie dodajemy trochę śmietany. Do zaprawy dodajemy po trochu gorącej zupy i mieszamy. W ten sposób zupa się nie zważy po wlaniu zaprawy. Gdy zaprawa będzie już gorąca wlewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym jajkiem i pieczywem. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego ! ! ! 


2 komentarze: