- 2 małe (do 200g) kubeczki jogurtu naturalnego - jeden kubeczek umyć i używać go do odmierzania następnych składników
- 3 kubeczki mąki
- 1 kubeczek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 kubeczek oleju
- cukier puder do posypania wierzchu
Zmieszaj
mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i wymieszaj na
gładka masę. Przełóż do niedużej formy, dodaj na wierzch owoce i piecz w
piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 30-35 min. Sprawdź
patyczkiem czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności
piecz ciasto trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.
Uwaga:
ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać tylko wymieszać. Do
wymieszania można użyć miksera, ale włączonego na bardzo wolnych
obrotach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz