Shoarma to danie kuchni arabskiej. Można przyrządzić je właściwie z każdego rodzaju mięsa, chociaż ja preferuje mięso drobiowe. Kurczak, frytki i sałatka ( można także zjeść z sosem) w wersji domowej jest idealnym pomysłem na pożywny obiad. Po raz pierwszy danie to jadłam w restauracji Sphinx i teraz prezentuje Wam shoarmę własnej roboty.
MIĘSO:
- filety z piersi kurczaka (podwójne)
- przyprawa gyros lub shoarma ( np. KAMIS)
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia. chilli, vegeta, przyprawa do kurczaka,
- oliwa lub olej
- SAŁATKA:
- duży pomidor
- sałata lodowa lub zwykła
- ser feta
- 1 duży ogórek zielony
- 2 średnie ogórki małosolne (mogą być także kiszone)
- sos sałatkowy grecki lub włoski lub inny
- DODATKOWO:
- frytki (moje były kupne mrożone)
- może być także sos czosnkowy lub dip
PRZYGOTOWANIE:
Filety kroimy w kostkę, posypujemy gyrosem lub shoarmą i odstawiamy na ok 10 min. Kurczaka potem smażymy w pozostałych przyprawach do uzyskania złocistego koloru. Moja shoarma była dość pikantna, ale jeśli ktoś woli to może dosypać mniej przypraw. Frytki wstawiamy do piekarnika (lub jak ktoś woli smażymy) i pieczemy na odrobinie tłuszczu przez ok 20 min . Robimy sałatkę. Rwiemy sałatę na kawałki, kroimy wszystkie składniki w półplasterki lub w kostkę, na koniec polewając rozrobionym sosem sałatkowym. Podajemy wszystko na talerzu.
*Zamiast frytek może być także ryż, a sosu czosnkowego sos salsa.
Gorąco polecamy
SMACZNEGO!!!
Nie wiem czemu, ale to danie zawsze mi się jakoś tak wakacyjnie właśnie kojarzy :D
OdpowiedzUsuńMnie również. Pewnie dlatego, że podawane jest w różnych knajpkach z piwkiem i parasolami i te przyprawy tak pachną, że od razu cieknie ślinka :)
Usuń