wtorek, 16 lipca 2013

Spaghetti bolognese




           POTRZEBUJEMY : 

  • mięso mielone z szynki (ilość wg uznania)
  • makaron spaghetti 
  • sos do spaghetti
  • pomidory (może być także papryka)
  • cebula
  • starty ser parmezan (mogą być inne rodzaje)
  • przyprawy: bazylia, chilli, oregano, zioła

         SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Gotujemy makaron al dente i odcedzamy. Smażymy pokrojoną cebulę, a kiedy uzyska lekko złocisty kolor dodajemy mięso i dalej przyprawione smażymy. Potem dodajemy pokrojone pomidory i ewentualnie paprykę i dalej dusimy. Na koniec dodajemy sos do spaghetti i jeszcze chwilę wszystko dusimy. Podajemy danie ze startym serem i bazylią na wierzchu. 


Ja użyłam mięso z szynki (jest chudsze), natomiast może być także wieprzowe czy inne.

        SMACZNEGO!!!
















2 komentarze:

  1. nie przepadam za bologese, jakoś wolę sam sos warzywny do makaronu niż boloński ;p ale na zdjęciu wygląda smakooowicie, aż mi się jeść zachciało :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój zdecydowanie ulubiony sos do makaronu!:-)

    OdpowiedzUsuń