piątek, 27 września 2013

Sałatka z ryżem i jajkiem




  • 5 jajek
  • 2 torebki ryżu
  • 5 - 6 ogórków kiszonych
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek majonezu
  • ketchup 


PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy ryż  i odcedzamy, chwilę studzimy. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy ogórki kiszone w niewielką kostkę. Cebulę także kroimy w kostkę. Jajka także w kostkę. Warstwowo układamy składniki. Torebkę ugotowanego ryżu kładziemy najpierw, potem  warstwa ogórków kiszonych i cebula. Smarujemy wierzch majonezem. Polewamy ketchupem w spiralkę. Wykładamy drugi woreczek ryżu. Smarujemy majonezem. Układamy warstwę jajek. Na koniec polewamy wszystko ketchupem w spiralkę. 

(ketchup można dodawać raz ostry raz łagodny)

SMACZNEGO ! 











2 komentarze: