sobota, 8 czerwca 2013

Ciasto bananowe z orzechami włoskimi

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 duże jajko
  • 1,5 szkl. orzechów
  • 4 kostki gorzkiej czekolady 
Orzechy zalewamy wrzącą wodę i odstawiamy na 10min. Po tym czasie łatwo możemy oddzielić skórkę. Banany miksujemy z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę, roztopione masło, sól i sodę. Miksować przez chwilę. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę oraz orzechy obrane ze skórki. Mieszamy łyżką. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 180st.C przez 50-55min.

Smacznego ! ! ! 







 

4 komentarze:

  1. Bananowe wypieki wprost uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O a ja się męczyłam z tymi orzechami przed robieniem masła orzechowego.. świetny sposób na pozbycie się skórki :) Taki chlebek bananowy uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Banany i orzechy - czy może być lepsze połączenie...? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę że u was też orzechowo :)
    i na pewno pyyyyysznie :P

    OdpowiedzUsuń