niedziela, 16 czerwca 2013

Kopiec kreta




 Składniki:

 Ciasto czekoladowe:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100 g margaryny
  • 100 g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 Masa:
  • 2 śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • starata mleczna czekolada
  • 3 banany
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia zmiksować, do momentu powstania jednolitej masy. Po czym dodać przestudzoną czekoladę. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25min. w 180st.C. Po upieczeniu ciasto  pozostawić do ostygnięcia. Następnie łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i boki. Wydrążone ciasto pokruszyć. Środek wyłożyć połówkami trzech bananów. Śmietanę ubić  z cukrem pudrem i dodać startą na tarce czekoladę delikatnie mieszając łyżką. Masę te wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Następnie posypać wydrążonym wcześniej ciastem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.

Smacznego!





           

1 komentarz: