- 150 g czekolady gorzkiej
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100 g margaryny
- 100 g mąki pszennej
- 25g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- starata mleczna czekolada
- 3 banany
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier,
cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek
do pieczenia zmiksować, do momentu powstania jednolitej masy. Po czym dodać przestudzoną czekoladę. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25min. w 180st.C. Po upieczeniu ciasto
pozostawić do ostygnięcia. Następnie łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i boki. Wydrążone ciasto pokruszyć. Środek wyłożyć połówkami trzech bananów. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać startą na tarce czekoladę delikatnie mieszając łyżką. Masę te wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Następnie posypać wydrążonym wcześniej ciastem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
czekolada + banan. mmmmmm ... : D
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam :P