SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki kakao
Masa I:
3 szklanki mleka
1 kostka masła lub margaryny
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 łyżki cukru
Masa II:
2 szklanki mleka
50g kawy cappucino w proszku
2 opakowania "śnieżki"
3 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek, po czym wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, po czym dokładnie połączyć mikserem z masą z żółtek. Mąki przesiać razem z kakao do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w temp. 180 stopni ok 15 - 20 min. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki.
Masa I: Budynie ugotować w 3 szklankach mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Wystudzony budyń utrzeć z kostką masła lub margaryny.
Masa II: zagotować 2 szklanki mleka. Do zagotowanego mleka wsypać i rozrobić capuccino. Wystudzić. Gdy wystygnie ubić w nim dwie śnieżki (można dodać cukru pudru żeby masa była słodsza). Do ubitej masy dodać rozrobioną w odrobinie wody i wystudzoną żelatynę.
Pierwszy placek nasączyć capuccino, położyć na niego masę budyniową, następnie masę capuccino. Przykryć drugim plackiem. Placek lekko nasączyć i polać rozpuszczoną czekoladą.
SMACZNEGO !
Fajnie się prezentuje to ciasto. Zapewne kiedyś wypróbuje twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
http://gotujebochce.blogspot.com/
Ulubione ciasto mojej siostry :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńSuper, lubię smak capuccino :)
OdpowiedzUsuńWygląda na wyjątkowo puszyste i delikatne, pycha :)
OdpowiedzUsuń