Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka
i cukier ubić na puszystą masę. Do masy dodać 6 łyżek mąki, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Tak przygotowany
biszkopt piec w piekarniku ok 20 min w temp. 180st.C.
Masa:
- 4 galaretki cytrynowe
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 8 łyżek cukru
- puszka brzoskwiń
- 1 kostka margaryny
W
3 szklankach wody rozrobić w galaretki cytrynowe. W szklance wody
rozrobić dwa budynie waniliowe lub śmietankowe i 8 łyżek cukru.
Galaretki zagotować do gotujących się galaretek dodać rozrobiony budyń
mieszać, aż do zagotowania i zgęstnienia. Ostudzić. Do ostudzonego
budyniu dodać margarynę i rozrobić mikserem. Biszkopt przekroić na pół.
Jedną część nasączyć ( ja nasączyłam sokiem z brzoskwiń z wodą
i czerwonym winem). Nałożyć część masy posypać pokrojonymi w kostkę
brzoskwiniami. Przykryć drugą częścią biszkoptu nasączyć go. Położyć
drugą część masy, posypać brzoskwiniami. Zalać tężejącymi, rozrobionymi w
trzech szklankach wody dwoma galaretkami cytrynowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz