piątek, 17 maja 2013

Ciasto z galaretką



Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Do masy dodać 6 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Tak przygotowany biszkopt piec w piekarniku ok 20 min w temp. 180st.C.

Masa:
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 8 łyżek cukru
  • puszka brzoskwiń
  • 1 kostka margaryny

W 3 szklankach wody rozrobić w galaretki cytrynowe. W szklance wody rozrobić dwa budynie waniliowe lub śmietankowe i 8 łyżek cukru. Galaretki zagotować do gotujących się galaretek dod rozrobiony budyń mieszać, aż do zagotowania i zgęstnienia. Ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodać margarynę i rozrobić mikserem. Biszkopt przekroić na pół. Jedną część nasączyć ( ja nasączyłam sokiem z brzoskwiń z wodą i czerwonym winem). Nałożyć część masy posypać pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Przykryć drugą częścią biszkoptu nasączyć go. Położyć drugą część masy, posypać brzoskwiniami. Zalać tężejącymi, rozrobionymi w trzech szklankach wody dwoma galaretkami cytrynowymi. 

SMACZNEGO! 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz