niedziela, 5 maja 2013

Lazania


80 dag mięsa mielonego
 koncentrat pomidorowy
 makaron lasagne
30 dag startego sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, bazylia

sos beszamelowy 


2 łyżki mąki
2 łyżki masła 
1,5 szklanki mleka

Mięso usmażyć, doprawić, dodać koncentrat. Sos: na małym ogniu rozpuścić masło, dodać powoli mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki wlewać powoli mleko i ciągle mieszając doprowadzić sos do zgęstnienia. Gotowy sos wlać do mięsa i wymieszać. W razie konieczności doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: makaron, mięso, starty ser. Zapiekać 20 min w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego!

 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz