czwartek, 2 maja 2013

Tortellini zapiekane z mięsem i warzywami



SKŁADNIKI: 
  • 1 opakowanie makaronu tortellini z serem (ewentualnie ravioli z serem)
  • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego (lub wieprzowego)
  • 6- 7 pieczarek 
  • 2  średnie pomidory
  • 1 brokuł
  • cebula
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • ser żółty w kawałku 
  • przyprawy: zioła, bazylia, vegeta, pieprz ziołowy, chilli, tymianek, czosnek
PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić w talarki, podsmażyć. Następnie dodać do niej pokrojone w większą kostkę pieczarki. Smażyć ok  5 min. Potem dodać do tego pokrojoną w  kostkę paprykę oraz różyczki brokuł cały czas dusić na małym ogniu.   Oddzielnie podsmażyć przyprawione mięso mielone. Dodać mięso do warzyw i dusić ok 15 min, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić ziołami i tymiankiem. 
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo połowę makaronu, następnie połowę masy mięso-warzywnej, ponownie makaron, reszta masy mięsno-warzywnej. Wstawić do piekarnika na ok 15 min, wyjąć i posypać startym serem i piec jeszcze przez ok 10 min do roztopienia sera w temp. 180 stopni. 

SMACZNEGO!!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz