Potrzebujemy:
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szklanka mleka
- łyżeczka słodkiego kakao
- woda
- łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Przyrządzenie takiej kawy jest bardzo proste. Zalewamy w szklance lub filiżance kawę wrzątkiem i odstawiamy. Podgrzane najpierw mleko mieszamy z łyżeczką cukru w naczyniu zamykanym bądź butelce, dalej potrząsając nią do uzyskania konsystencji piany. Wlewamy przygotowane mleko do wysokiej szklanki a następnie zaparzoną kawę dodajemy do mleka lejąc po ściance wysokiej szklanki. Osiągamy 3 warstwy i na wierzch na piane sypiemy kakao.
Lubię czasami się tej kawy napić, ale bardziej preferuję kiedy są bardziej ciepłe dni gdyż to mi smakuje trochę jak napój kawowy. Kiedy mam ochotę na prawdziwą kawę to biorę odpowiedni zestaw do jej parzenia który mam z https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata i jestem zdania, że to właśnie dzięki niemu mogę poczuć prawdziwy aromat parzonej kawy.
OdpowiedzUsuń