środa, 8 maja 2013

Kotlety ze szpinakiem i serem


POTRZEBUJEMY

  • 30 dag schabu lub filety z kurczaka (wg uznania)
  • 30, 40 dag sera żółtego w kawałku
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • jajka
  • bułka tarta 
  • olej lub oliwa
  • śmietana 18 %
  • przyprawy: sól, pieprz, kucharek, czosnek, 
            
PRZYGOTOWANIE: 

Porcjujemy mięso na kotlety, rozbijamy tłuczkiem, następnie maczamy w naczyniu z roztrzepanym jajkiem, solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z obydwu stron. Szpinak wrzucamy na oddzielną patelnię i dusimy pod przykryciem. Po rozmrożeniu dodajemy do niego sól, pieprz, czosnek granulowany (dość dużą ilość), później dodajemy odrobinę wody i łyżkę śmietany. Szpinak mieszamy i jeszcze dusimy do odparowania wody. Kotlety układamy na blaszce i na wierch kładziemy na nie przygotowany szpinak i starty ser żółty. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera w temp. 180 stopni. 

SMACZNEGO!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz