wtorek, 27 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe z białym serem i brzoskwiniami



Składniki na blachę o wymiarach 21x36:

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g masła
Nadzienie:
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 75 g cukru
  • brzoskwinie wg uznania
Kruszonka:
  • mąka
  • margaryna
  • cukier
Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami mleka i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, wlać drożdże, dodać resztę cukru i mleka, sól, masło i żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Biały ser zmielić, utrzeć z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Ubić pianę z białek i dodać ją do masy twarogowej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Nakłuć widelcem. Masę twarogową rozłożyć na cieście. Brzoskwinie przekroić na pół i ułożyć na cieście. Przygotować kruszonkę i posypań brzoskwinie. Piec 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz