Składniki na blachę o wymiarach 21x36:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 100 g masła
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 75 g cukru
- brzoskwinie wg uznania
- mąka
- margaryna
- cukier
Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami mleka i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, wlać drożdże, dodać resztę cukru i mleka, sól, masło i żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Biały ser zmielić, utrzeć z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Ubić pianę z białek i dodać ją do masy twarogowej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Nakłuć widelcem. Masę twarogową rozłożyć na cieście. Brzoskwinie przekroić na pół i ułożyć na cieście. Przygotować kruszonkę i posypań brzoskwinie. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz