poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Zupa krem ze świeżych pomidorów


składniki  na porcję dla 2 osób:
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • cebula
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 250 ml wywaru lub 250 ml wody + 1/2 kostki rosołowej
  • łyżeczka masła
  • łyżka jogurtu naturalnego
Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wywar / wodę + kostkę rosołową. Dodajemy marchewki, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy 20min. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Dodajemy do cebuli i dusimy przez 10min. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z wywarem i marchewką. Gotujemy 10min. Po tym czasie wyławiamy ziele angielskie i zawartość garnka miksujemy. Gotowy krem przelewamy do miseczek. Dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego! 





 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz