czwartek, 22 sierpnia 2013

Raffaello



Składniki:
  • 2 i 1/2 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. cukru
  • 30 dag masła
  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 4 paczki herbatników
  • 1 szkl. adwokata albo spirytusu
Wykonanie:

W 1/2 szkl. mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szkl. mleka zagotować z cukrem. Dodać mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć, dodając po 1 łyżeczce ostudzonego budyniu. Na koniec dodać wiórki kokosowe i alkohol. Na deseczce lub blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim 1 paczkę herbatników (10g). Na to nałożyć masę i znów herbatniki, aż do momentu uzyskania 4 warstw. Na wierzch wyłożyć krem i posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki i przykryć folią.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny a nazwa bloga super :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre ciasto dla miłośników kokosa :))
    A poza tym http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7469
    Pozdrawiam
    Marianna

    OdpowiedzUsuń
  3. warte grzechu...uwielbiam takie ciasta :) dużoooo kremu!

    OdpowiedzUsuń