Składniki:
- 2 i 1/2 szkl. mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. cukru
- 30 dag masła
- 25 dag wiórków kokosowych
- 4 paczki herbatników
- 1 szkl. adwokata albo spirytusu
W 1/2 szkl. mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szkl. mleka zagotować z cukrem. Dodać mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć, dodając po 1 łyżeczce ostudzonego budyniu. Na koniec dodać wiórki kokosowe i alkohol. Na deseczce lub blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim 1 paczkę herbatników (10g). Na to nałożyć masę i znów herbatniki, aż do momentu uzyskania 4 warstw. Na wierzch wyłożyć krem i posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki i przykryć folią.
Smacznego!
Bardzo apetyczny a nazwa bloga super :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękujemy! :))
UsuńDobre ciasto dla miłośników kokosa :))
OdpowiedzUsuńA poza tym http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7469
Pozdrawiam
Marianna
warte grzechu...uwielbiam takie ciasta :) dużoooo kremu!
OdpowiedzUsuń