środa, 28 sierpnia 2013

Piróg biłgorajski


Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
250 ml kwaśnej śmietany
10 dag masła
30 g świeżych drożdży
1 jajko
łyżka cukru
łyżeczka soli

Farsz:
kapusta pekińska
papryka czerwona
kg udek z kurczaka
3-4 cebule

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Dokładamy miękkie masło. Solimy. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Kapustę i paprykę drobno kroimy. cebulę kroimy w piórka i obsmażamy. Mięso gotujemy. Ugotowane mięso i usmażoną cebulę mielimy maszynką. Dodajemy warzywa. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok 5 mm. Nakładamy farsz. Całość zawijajmy w roladę. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 st. na ok. 50 min. 
Piróg podajemy na zimno lub na ciepło pokrojony w grube plastry ( najlepiej z sosem czosnkowym).

Smacznego !!!







4 komentarze:

  1. Nie słyszałam o takiej wersji tej potrawy ale prezentuje się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to taka nasza wariacja:)) smakuje jeszcze lepiej niż się prezentuje!

      Usuń