czwartek, 8 sierpnia 2013

Jagodzianki



CIASTO

  • 1 kg mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 7 - 10 żółtek
  • 7 dag drożdży
  • 1/2 szkl. letniej wody
  • 1/2 - 3/4 szkl. cukru
  • rumowy lub arakowy zapach do ciasta
  • mleko ( tak na oko, żeby ciasto nie było zbyt sztywne, luźniejsze lepiej się zawija )

NADZIENIE
  • 1 l jagód
  •  cukier do posypania jagód

KRUSZONKA
  • margaryna
  • mąka 
  • cukier

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta, rozpłaszczamy w ręku, kładziemy jagody i posypujemy cukrem. Zwijamy ciasto formując jagodzianki.   Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie pozostawiam ciasta do wyrośnięcia, ponieważ po ulepieniu jagodzianki trochę podrosną. Każdą smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. w przypadku kruszonki składniki dodajemy na oko i ucieramy. Pieczemy przez 30 - 40 min. do uzyskania odpowiedniego złotego koloru w180st.C.

SMACZNEGO !







1 komentarz: