CIASTO
- 1 kg mąki
- 1/2 kostki masła
- 7 - 10 żółtek
- 7 dag drożdży
- 1/2 szkl. letniej wody
- 1/2 - 3/4 szkl. cukru
- rumowy lub arakowy zapach do ciasta
- mleko ( tak na oko, żeby ciasto nie było zbyt sztywne, luźniejsze lepiej się zawija )
NADZIENIE
- 1 l jagód
- cukier do posypania jagód
KRUSZONKA
- margaryna
- mąka
- cukier
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta, rozpłaszczamy w ręku, kładziemy jagody i posypujemy cukrem. Zwijamy ciasto formując jagodzianki. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie pozostawiam ciasta do wyrośnięcia, ponieważ po ulepieniu jagodzianki trochę podrosną. Każdą smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. w przypadku kruszonki składniki dodajemy na oko i ucieramy. Pieczemy przez 30 - 40 min. do uzyskania odpowiedniego złotego koloru w180st.C.
SMACZNEGO !
Zjadłabym ;D
OdpowiedzUsuń