ciasto:
- 4,5 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1,5 margaryny
- 7 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 7 białek
- 1 i 1/4 szkl. cukru
Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać wszystkie składniki.
Zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Blachę wyłożyć papierem do
pieczenia. Pierwszą częścią ciasta wylepić blachę. Następnie wyłożyć jabłka
starte na tarce o grubych oczkach. Dalej na tarce o dużych zetrzeć drugą
cześć ciasta. Białka ubić na sztywną piane. Dodać cukier. Nałożyć na
ciasto. Na pianę nakładać paski formowane z trzeciej części ciasta. Piec
ok. 50 min. w temp. 180st.C.
Szarlotka z kratką! Zawsze najlepsza, u Ciebie wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń