piątek, 16 sierpnia 2013

Szarlotka



ciasto:
  • 4,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1,5 margaryny
  • 7 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 1 kg jabłek
piana:
  • 7 białek
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą częścią ciasta wylepić blachę. Następnie wyłożyć jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Dalej na tarce o dużych zetrzeć drugą cześć ciasta. Białka ubić na sztywną piane. Dodać cukier. Nałożyć na ciasto. Na pianę nakładać paski formowane z trzeciej części ciasta. Piec ok. 50 min. w temp. 180st.C.

Smacznego! 








1 komentarz:

  1. Szarlotka z kratką! Zawsze najlepsza, u Ciebie wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń