piątek, 2 sierpnia 2013

Pizza hawajska


CIASTO:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. letniej wody
  • szklanka koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • bazylia 
  DODATKI:
  • puszka ananasów
  • 10 plasterków ulubionej wędliny
  • 10 pieczarek
  • 35 dag startego sera żółtego
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkl. letniej wody. Mąkę, cukier, sól, olej i rozpuszczone drożdże mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy spód pizzy. Mieszamy koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Sosem tym smarujemy spód pizzy. Na tak przygotowane ciasto kładziemy dodatki. Ananasy kroimy w kostkę. Wędlinę kroimy na mniejsze części. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy. Pieczemy 10 min. w 180 st.C po czym posypujemy pizzę żółtym serem. Pieczemy jeszcze 5 min.

SOS BIAŁY:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
Jogurt zmieszać z majonezem. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu.

SOS CZERWONY:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
 Jogurt zmieszać z koncentratem. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu.

SMACZNEGO !!!








2 komentarze:

  1. chodzi za mną pizza :)
    http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza hawajska jest jedną z moich ulubionych. Często przyrządzam ją sobie w domu na obiad. Ostatnio piekę ją na specjalnym kamieniu ceramicznym, który zakupiłem w sklepie na https://duka.com/pl/. Zaletą pieczenia ciasta w ten sposób jest szybkie absorbowanie wilgoci przez warstwę ceramiczną kamienia. Dzięki temu spód pizzy ma zawsze idealną kruchość i nie jest "mokry".

    OdpowiedzUsuń