sobota, 17 sierpnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana




Zapiekanka ziemniaczana w stylu wiejskim :)


POTRZEBUJEMY:

9-10 średnich ziemniaków
2 pomidory
30 dag sera żółtego
mała cebula
3 kawałki kiełbasy (rodzaj dowolny) 
sos pomidorowy 
przyprawy: vegeta, tymianek, bazylia

JAK PRZYGOTOWAĆ?

Po pierwsze w naczyniu żaroodpornym (podlanym odrobiną oleju) układamy obrane, pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki, tak żeby utworzyły jedną warstwę. Kroimy w plasterki kiełbasę, a także w półplasterki pomidora. Cebulę kroimy w piórka. Układamy warstwami pokrojone składniki. Posypujemy przyprawami. Dalej kolejna warstwa ziemniaków, kiełbasy, cebuli i pomidorów. Polewamy sosem pomidorowym, posypujemy delikatnie przyprawami. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 - 40 min (do czasu aż ziemniaki będą dość miękkie) w temp 200 st.  Potem wyjmujemy i posypujemy jeszcze startym serem i wstawiamy całość dalej do piekarnika do czasu rozpuszczenia się sera. 

SMACZNEGO!!!









1 komentarz:

  1. Zapiekanki ziemniaczane są the best! Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń